Promocja!

Wędzarnia THW1501

Oceniony 4.75 na 5 na podstawie 8 ocen klientów
(8 opinii klienta)

1 170,00  1 053,00  z VAT

Elektryczna wędzarnia ogrodowa wykonana ze stali nierdzewnej, wyposażona w wytwornicę dymu. Objętość komory wędzarniczej to 68 litry.

Opis

Model Thermowind THW1501 to wędzarnia zaprojektowana z myślą o wędzeniu wędlin, ryb, serów lub drobiu na zimno lub na gorąco. Wędzarka została zaprojektowana i wykonana w Polsce ze stali nierdzewnej o grubości 0,8 mm. Dzięki takiemu wykonaniu wędzarnia jest odporna na temperaturę, korozję i warunki atmosferyczne.

Ten model jest bezpośrednią kontynuacją bardzo popularnej wędzarni THW0312.

Jako źródło dymu zastosowano elektryczną wytwornicę dymu (zastrzeżona w Urzędzie Patentowym). Do nagrzania i utrzymania temperatury w komorze wędzarniczej zastosowanie znalazła grzałka rurkowa o mocy 1,8 kW pozwalającą wędzić również w niskich temperaturach otoczenia. Czujnik regulatora temperatury umieszczony bezpośrednio w komorze wędzarniczej pozwala na nagrzanie i utrzymanie żądanej temperatury w zakresie do około 100 stopni.

Wędzarnia jest wygodna i ekonomiczna w użytku. Koszt 1 h wędzenia, czyli energii i zrębków to ok. 0,70 PLN. Wykonanie z blachy nierdzewnej gwarantuje czysty smak oraz długi okres użytkowania produktu. Montowana z boku wytwornica dymu pozwala na wytwarzanie dymu wędzarniczego ze zrębków wędzarniczych w każdej temperaturze otoczenia. W trakcie pracy nieznacznie podnosi temperaturę wewnątrz komory wędzarniczej, umożliwiając wędzenie na zimno. W celu wędzenia na ciepło uruchamiamy ogrzewanie komory. Wytwornica dzięki swojej konstrukcji pozwala na regulację wytwarzanego dymu. Jeden zasyp wytwornicy wystarcza na około 6 godzin wędzenia.

Charakterystyka wędzarni THW1501:

  • wędzarnia wykonana w 100 % ze stali nierdzewnej
  • moc grzałki głównej: 1,8 kW
  • moc grzałki wytwornicy: 150 W
  • zakres regulacji temperatury: do 100 °C
  • gabaryty z kominem (wys. x szer. x głęb.): 103 x 50,5 x 37 cm
  • wymiary komory wędzarniczej powyżej tacy ociekowej (wys. x szer. x głęb.): 60 x 34,5 x 33 cm
  • objętość komory wędzarniczej: ok. 68 l (odpowiada ok. 10 kg wsadu)
  • masa: ok. 15,5 kg

Wyposażenie wędzarni THW1501:

  • wytwornica dymu z regulacją ilości wytwarzanego dymu
  • regulator temperatury wędzenia
  • grzałka główna pozwalająca na wędzenie także w zimie
  • 3 pręty do zawieszania wędzonych potraw
  • 2 aluminiowe siatki do wędzenia na poziomo z możliwością zmiany położenia
  • uchwyty do transportu wędzarni
  • komin z zasuwą do regulacji ciągu oraz gęstości dymu
  • aluminiowa taca ociekowa na spływający tłuszcz
  • termometr
  • zrębki wędzarnicze (4 litry)

Jak to działa:

Wytwornica zasypywana jest zrębkami wędzarniczymi. Zrębki te to wióry uzyskiwane z obróbki drzew liściastych. Zatrzymują się one na ruszcie umieszczonym w dolnej części wytwornicy. W celu rozżarzenia zrębków załączana zostaje grzałka wytwornicy. Po zamknięciu pokrywy i odczekaniu ok. 5-10 minut zrębki zaczynają się żarzyć na powierzchni rusztu i wydzielają dym, który wydostaje się do komory wędzarniczej. W tym momencie grzałka może zostać wyłączona, ponieważ proces żarzenia będzie się utrzymywał samoczynnie. Otwieranie i zamykanie szuflady pozwala na regulację dopływu tlenu i w związku z tym na ilość wytwarzanego dymu.

Wytwornica od tego momentu będzie wytwarzała dym potrzebny do procesu wędzenia. Spalone (spopielone) zrębki będą opadały do szuflady. W zależności od zrębek, warunków atmosferycznych, intensywności dymu, jeden zasobnik wystarcza na około 6 godzin wędzenia. Urządzenie jest proste w obsłudze i nadaje się dla doświadczonych użytkowników jak i dla osób rozpoczynających przygodę z wędzeniem.

Niezależnie od wytwarzania i regulacji gęstości gęstości czy ilości dymu, dodatkowo za pomocą pokrętła możliwa jest regulacja temperatury wewnątrz komory wędzarniczej. Za pomocą przysłony komina w górnej części wędzarni możliwa jest regulacją ciągu kominowego.

Dodatkowe informacje

Waga 15.5 kg
Rodzaj wędzarni

Materiał wykonania

Izolacja termiczna

Wymiary zewnętrzne

Wymiary komory wędzarniczej

Zdejmowana komora wędz.

Objętość komory wędz.

Wsad (szynka, schab itd.)

Moc grzałki głównej

Moc grzałki wytwornicy

Masa wędzarni

Zakres regulacji temp.

8 opinii dla Wędzarnia THW1501

  1. Oceniony 5 na 5.

    Alicja (zweryfikowany)

    Solidnie estetycznie wykonane urządzenie, szybka dostawa, miła obsługa potransakcyjna. Polecam.

  2. Oceniony 5 na 5.

    Grzegorz (zweryfikowany)

    Super sprawnie dziękuje za kontakt telefoniczny był mi bardzo pomocny polecam wszystko na 5 plus grzegorz i krakow

  3. Oceniony 5 na 5.

    Krzysztof (zweryfikowany)

    Po prostu super produkt + życzliwy i pomocny dostawca 🙂

  4. Oceniony 5 na 5.

    Jarek (zweryfikowany)

    Witam
    Wypróbowana i okazuje się że wędliny wyszły rewelacja, obsługa to sprawdzanie temperatury i ilość zrębów w zasobniku. Polecam.

  5. Oceniony 5 na 5.

    Edward Zieliński (zweryfikowany)

    Wypróbowana przed świętami spisała się na medal

  6. Oceniony 3 na 5.

    Mieszko Leszczński

    Całe życie wędziłem w beczce. Byłem mocnym konserwatystą prawie talib beczki.
    Po pierwszych wędzeniach w wędzarni 1501 beczka poszła w odstawkę . Wędzarnia 1501 jest idealna utrzymuje temperaturę i nie trzeba latać za drzewem po sadach lasach z siekierą ? tylko trochę zrębków i mięsiwo dochodzi w objęciach dymu. Polecam

  7. Oceniony 5 na 5.

    Stanisław Jonik

    Pan który sprzedaje wędzarnie wie co robi a robi to bardzo dobrze .Wędzarnia elektryczna to super rzecz ,wędzenie to przyjemność i nie ma obowiązku podkładania drewna.polecam

  8. Oceniony 5 na 5.

    Andrzej Zarychta

    Kupiłem jako uzupełnienie beczki i teraz beczki już nie używam. Jest mniejszy wsad ale tez dużo mniej roboty. Szynki wreszcie nie są osmolone!!!

Dodaj opinię

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *