Promocja!

Wędzarnia THW1504

Oceniony 5.00 na 5 na podstawie 5 ocen klientów
(5 opinii klienta)

1 800,00  1 620,00  z VAT

Elektryczna wędzarnia ogrodowa wykonana ze stali nierdzewnej, z podwójnymi izolowanymi ścianami, wyposażona w wytwornicę dymu. Objętość komory wędzarniczej to 81 litrów.

Opis

Model Thermowind THW1504 to wędzarnia zaprojektowana z myślą o wędzeniu wędlin, ryb, serów lub drobiu na zimno lub na gorąco. Wędzarka została zaprojektowana i wykonana  w Polsce ze stali nierdzewnej o grubości 0,8 mm. Dzięki takiemu wykonaniu wędzarka jest odporna na temperaturę, korozję i warunki atmosferyczne.

Jako źródło dymu zastosowano elektryczną wytwornicę dymu (zastrzeżona w Urzędzie Patentowym). Do nagrzania i utrzymania temperatury w komorze wędzarniczej zastosowanie znalazła grzałka rurkowa o mocy 1,8 kW pozwalającą wędzić również w niskich temperaturach otoczenia. Czujnik regulatora temperatury umieszczony bezpośrednio w komorze wędzarniczej pozwala na nagrzanie i utrzymanie żądanej temperatury w zakresie do 100 stopni.

Wędzarnia jest wygodna i ekonomiczna w użytku. Koszt 1 h wędzenia, czyli energii i zrębków to ok. 0,70 PLN. Wykonanie z blachy nierdzewnej gwarantuje czysty smak oraz długi okres użytkowania produktu. Wytwornica dymu pozwala na wytwarzanie dymu wędzarniczego ze zrębków wędzarniczych w każdej temperaturze otoczenia. W trakcie pracy nieznacznie podnosi temperaturę wewnątrz komory wędzarniczej, umożliwiając wędzenie na zimno. W celu wędzenia na ciepło uruchamiamy ogrzewanie komory. Wytwornica dzięki swojej konstrukcji pozwala na regulację wytwarzanego dymu. Jeden zasyp wytwornicy wystarcza na około 6 godzin wędzenia.

Charakterystyka wędzarni THW1504:

  • wędzarnia wykonana w 100 % ze stali nierdzewnej
  • moc grzałki głównej: 1,8 kW
  • moc grzałki wytwornicy: 150 W
  • zakres regulacji temperatury: do 100 °C
  • gabaryty z kominem (wys. x szer. x głęb.): 128 x 50,5 x 37 cm
  • wymiary komory wędzarniczej (wys. x szer. x głęb.): 79 x 32,5 x 31,5 cm
  • objętość komory wędzarniczej: ok. 81 l (odpowiada ok. 13 kg wsadu)
  • masa: ok. 29 kg

Wyposażenie wędzarni THW1504:

  • wytwornica dymu z regulacją ilości wytwarzanego dymu
  • regulator temperatury wędzenia
  • grzałka główna pozwalająca na wędzenie także w zimie
  • izolowane ściany boczne, tył, drzwiczki oraz pokrywa
  • 5 prętów do zawieszania wędzonych potraw
  • 2 aluminiowe siatki do wędzenia na poziomo z możliwością zmiany położenia
  • uchwyty do transportu wędzarni
  • komin z zasuwą do regulacji ciągu oraz gęstości dymu
  • aluminiowa taca ociekowa na spływający tłuszcz
  • termometr
  • zrębki wędzarnicze (4 litry)

Jak to działa:

Wytwornica zasypywana jest zrębkami wędzarniczymi. Zrębki te to wióry uzyskiwane z obróbki drzew liściastych. Zatrzymują się one na ruszcie umieszczonym w dolnej części wytwornicy. W celu rozżarzenia zrębków załączana zostaje grzałka wytwornicy. Po zamknięciu pokrywy i odczekaniu ok. 5-10 minut zrębki zaczynają się żarzyć na powierzchni rusztu i wydzielają dym, który wydostaje się do komory wędzarniczej. W tym momencie grzałka może zostać wyłączona, ponieważ proces żarzenia będzie się utrzymywał samoczynnie. Otwieranie i zamykanie szuflady pozwala na regulację dopływu tlenu i w związku z tym na ilość wytwarzanego dymu.

Wytwornica od tego momentu będzie wytwarzała dym potrzebny do procesu wędzenia. Spalone (spopielone) zrębki będą opadały do szuflady. W zależności od zrębek, warunków atmosferycznych, intensywności dymu, jeden zasobnik wystarcza na około 6 godzin wędzenia. Urządzenie jest proste w obsłudze i nadaje się dla doświadczonych użytkowników jak i dla osób rozpoczynających przygodę z wędzeniem.

Niezależnie od wytwarzania i regulacji gęstości gęstości czy ilości dymu, dodatkowo za pomocą pokrętła możliwa jest regulacja temperatury wewnątrz komory wędzarniczej. Za pomocą przysłony komina w górnej części wędzarni możliwa jest regulacją ciągu kominowego.

Dodatkowe informacje

Waga 29 kg
Rodzaj wędzarni

Materiał wykonania

Izolacja termiczna

Wymiary zewnętrzne

Wymiary komory wędzarniczej

Zdejmowana komora wędz.

Objętość komory wędz.

Wsad (szynka, schab itd.)

Moc grzałki głównej

Moc grzałki wytwornicy

Masa wędzarni

Zakres regulacji temp.

Filtr dymu

5 opinii dla Wędzarnia THW1504

  1. Oceniony 5 na 5.

    Robmon (zweryfikowany)

    Kupiłem miesiąc temu i jak na razie nie mogę złego słowa powiedzieć. Super kontakt ze sprzedawcą, szybka dostawa. Sprzęt prezentuje się naprawdę zacnie. No i sama obsługa!!!! Banalnie prosta. Konstrukcja maksymalnie uproszczona, bez zbędnych „wodotrysków”. Myślę że dzięki temu będzie bezawaryjna. Mięsko fajne, pstrąg także bez zarzutu, w tech chwili akurat lecą udka drobiowe. No, a przebojem jest wędzony biały serek typu włoskiego. Jednym słowem – śmiało polecam.

  2. Oceniony 5 na 5.

    RAFAŁ (zweryfikowany)

    Jak narazie rewelacja. Polecam

  3. Oceniony 5 na 5.

    Tadeusz (zweryfikowany)

    Pierwsze wędzenie za mną… wędzarnia rewelacyjna , ale trzeba przyznać ,że na ilości mięsa do 5 góra 6 kg, ja wędziłem 8 kg i czas wędzenia musiałem znacznie wydłużyć. Ale to drobiazg , na drugi raz zapekluję mniej mięsa i będzie super.Temperaturę utrzymuje bardzo dobrze. Wędzenie naprawdę łatwe i przyjemne. Jestem zachwycony wędzarnią !.

  4. Oceniony 5 na 5.

    Grzegorz Malczuk

    po pierwsze – teraz wędzenie to jest bajka
    po drugie – nie byłem przygotowany na taki wygląd, na zdjęciach wygląda przyzwoicie, ale na żywo wygląda cudownie, trudno to opisać

  5. Oceniony 5 na 5.

    Jacek sponiewski.

    mam już 1.5 roku. Coś wspaniałego. NAwet zimą przy temp -2 stopnie Celsjusza można utrzymywać temperaturę od 30 do 100 stopni.Kwestia zastosowania odpowiedniej płyty nad grzałką główną..utrzymanie temp. np 55 stopni to bardzo prosta sprawa.

Dodaj opinię

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *