Wędzarnia THW1304

Wędzarnia ogrodowa wykonana ze stali nierdzewnej, opalana drewnem. Objętość komory wędzarniczej to 196 litrów. Możliwość modyfikacji wyposażenia.

Opis

Model Thermowind THW1304 to wędzarnia zaprojektowana z myślą o wędzeniu wędlin, ryb, serów lub drobiu na zimno lub na gorąco. Wędzarka została zaprojektowana i wykonana w 100 % w Polsce i wykonana jest ze stali nierdzewnej o grubości 0,8 mm. Dzięki takiemu wykonaniu wędzarka jest odporna na temperaturę, korozję i warunki atmosferyczne.

Źródłem ciepła i dymu jest drewno z drzew liściastych (jabłoń, grusza, śliwa, wiśnia, czereśnia, buk, dąb, olcha) w postaci gałązek, gałęzi. Wykonanie ze stali nierdzewnej zapewnia:

  • wieloletnią żywotność produktu
  • brak ryzyka związanego z możliwością wydzielania się szkodliwych substancji ze stosowanych powłok ochronnych (żywice, cynk, aluminium)

Charakterystyka wędzarni THW1304:

  • wędzarnia wykonana w 100 % ze stali nierdzewnej
  • gabaryty z kominem (szer. x wys. x głęb.): 57 x 153,5 x 42 cm
  • wymiary paleniska (szer. x wys. x głęb.): 49 x 26,5 x 40 cm
  • wymiary komory wędzarniczej (szer. x wys. x głęb.): 49 x 100 x 40 cm
  • objętość komory wędzarniczej: ok. 196 l
  • masa: ok. 24 kg

Wyposażenie wędzarni THW1304:

  • oddzielne palenisko i komora wędzarnicza wraz z regulowanym kanałem
  • 4 nierdzewne pręty wędzarnicze do wieszania wędzonych potraw
  • uchwyty do transportu wędzarni
  • komin z zasuwą do regulacji ciągu oraz gęstości dymu
  • zasuwa (odcinacz) dymu z paleniska
  • pokretła regulujące dopływ powietrza do paleniska
  • termometr

Opcjonalne wyposażenie wędzarni THW1304:

  • do 6 półek do wędzenia na leżąco
  • demontowalna wytwornica dymu (dokładny opis w dziale akcesoria) – promocyjna cena przy zakupie z wędzarnią

Jak to dziala:

W górnej części wędzarni znajduje się komora wędzarnicza wyposażona w pręty, na których wieszane zostają produkty przygotowane do wędzenia. W dolnej części wędzarni znajduje się palenisko, w którym umieszczone jest drewno. Komora wędzarnicza i palenisko są od siebie całkowicie oddzielone (pełne dno komory wędzarniczej), co zabezpiecza wędzone wyroby przed płomieniami z paleniska. Dym z paleniska jest doprowadzany do komory poprzez zewnętrzny kanał łączący obydwie części. Kanał ten jest wyposażony w odcinacz dymu. Zasuwa umieszczona w kanale, służąca za odcinacz, pozwala regulować ilość dymu doprowadzanego do komory wędzarniczej. Po całkowitym zamknięciu odcinacza można otworzyć drzwi komory bez uciążliwego napływu dymu. Przysłona w drzwiach paleniska pozwala na regulację dopływu powietrza, intensywności procesu spalania drewna i regulację temperatury wędzenia. Zasuwa dymu w kominie pozwala na regulację ilości dymu w komorze. W górnej części wędzarni zamontowany jest termometr do pomiaru temperatury wędzenia.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o “Wędzarnia THW1304”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *