Wędzona polędwiczka wieprzowa

Wędzona polędwica wieprzowa to wyjątkowe doświadczenie smakowe dla tych, którzy cenią tradycyjne wędliny przygotowywane w domu. Ten przepis zapewnia niezapomniane połączenie aromatycznej szałwii, peklosoli i wysokiej jakości polędwiczki wieprzowej. Choć proces przygotowania obejmuje peklowanie przez minimum 5 dni, suszenie, wędzenie i parzenie, efekt końcowy – intensywny smak i aromatyczna konsystencja wędzonego mięsa – zdecydowanie wynagradza poświęcony trud.

Przekonaj się, jak łatwo stworzyć własną wędzoną polędwicę wieprzową, korzystając z naszego przepisu.

 

Wędzone polędwiczki wieprzowe

Czas przygotowania

  • Peklowanie: Minimum 5 dni
  • Suszenie w wędzarni: 30 minut
  • Wędzenie: 3,5 godziny
  • Parzenie: 1 godzina

Całkowity czas przygotowania: Około 6,5 dni.

Składniki

  • 1 x polędwiczka wieprzowa
  • 18 g peklosoli na 1 kg polędwicy
  • Świeża szałwia

 

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe wędzone?

1. Peklowanie

  • Natrzyj polędwicę peklosolą, dodając 18 g peklosoli na każdy kilogram mięsa.
  • Dodaj specjalną nutę mięsu, używając świeżej szałwii. Wysmaruj nią mięso i umieść polędwicę wraz z ziołami w worku próżniowym.
  • Pozostaw mięso w worku próżniowym w lodówce przez minimum 5 dni.

    2. Osuszanie mięsa

    • Wyjmij polędwiczkę z lodówki i worka próżniowego. Spłucz polędwicę wieprzową pod bieżącą wodą i osusz papierem kuchennym.
    • Włącz ogrzewanie w wędzarni na 30°C (bez wiórek) i susz mięso na haku przez 30 minut.

    3. Wędzenie

    • Dodaj wiórki bukowe do generatora dymu. Ustaw temperaturę w wędzarni na 45-50°C i wędź polędwicę przez około 3,5 godziny do uzyskania ładnego koloru.
    • Po wędzeniu, wyciągnij polędwicę z wędzarni i zawiń ją w sreberko.

    4. Parzenie

    • We wrzącej wodzie (85°C) parz polędwicę w sreberku przez około godzinę (1 kg = 1 godzina).
    • Wyciągnij polędwicę z wody i poczekaj, aż wystygnie.

     

      Gotową polędwiczkę można spożyć natychmiast, przechowywać w lodówce lub zamrozić.

      Smacznego!



      Powrót do blogu

      2 komentarze(-y)

      Dziękujemy za sugestię! Następnym razem spróbujemy Twoją metodę i porównamy wyniki. :)

      THERMOWIND

      Myślę że godzina parzenia delikatnej poledwiczki to za długo myślę że wystarczy pół godziny w 80 stopniach i natychmiast po wyciągnięciu z wrzątku wrzucić do wody zimnej . Będzie soczysta i smaczna .

      Czeslaw

      Zostaw komentarz

      Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem.