Pytania i odpowiedzi

Poniżej znajdują się najczęściej stawiane pytania oraz odpowiedzi:
(strona ta jest stale rozwijana)

Konstrukcja

Pytania dotyczące konstrukcji wędzarni.

Co daje izolacja?

Wędzenie odbywa się w temperaturze wyżeszej niż temperatura otoczenia, nieizolowane ściany boczne wędzarni będą oddawały ciepło do otoczenia.

Może to powodować róznice w temperaturze między górą a dołem komory wędzarniczej oraz większe zużycie energii potrzebnej do ogrzania komory.

W wędzarniach o mniejszej objętości (thw1501) nie jest to w ogóle zauważalne, ze względu na małą powierzchnie oddawania ciepła.

W modelach z większą komorą zastosowaliśmy izolację termiczną (korek) aby zapewnić bardziej jednorodną temperaturę wędzenia oraz obniżyć koszty użytkowania.

Dlaczego brak wędzarni ze sterowaniem elektronicznym?

Element grzejny po włączeniu ogrzewa otaczające powietrze, które przemieszcza się do góry oddając ciepło chłodniejszym wędzonkom. Najgorętsze powietrze trafia na dolne partie wędzonego wsadu nagrzewając je do wyższej temperatury niż położone wyżej. Różnica temperatur przemieszczającego się powietrza może być bardzo duża (nawet 300 stopni) i jest zależna od ilości, rodzaju i ułożenia wsadu, czasu od rozpoczęcia procesu, mocy oraz sposobu sterowania pracą elementów grzejnych. Dokonując pomiarów temperatury załadowanej wędzarni uzyskujemy bardzo różne wyniki dla różnych miejsc. Zakładając, że moc elementów grzejnych jest wystarczająca (pozwalająca na nagrzanie wędzarni i wsadu oraz na pokrycie strat do otoczenia) czujnik temperatury regulatora można zamontować w górnej, środkowej lub dolnej części wędzarni. W przypadku górnego i środkowego położenia czujnika grzałka pracuje ciągle a temperatura powietrza trafiającego na wsad jest bardzo wysoka, czujnik zareaguje dopiero jeżeli jego otoczenie zostanie nagrzane co przy niefortunnym ułożeniu wsadu lub małej mocy elementów grzejnych może nie nastąpić. Przy dolnym ułożeniu czujnika temperatura ogrzanego powietrza jest ograniczona. Czas nagrzewania wędzarni z wsadem oraz proces wędzenia jest dłuższy ale mamy pełną kontrolę procesu. Dodatkowo zastosowanie termoobiegu poprawia rozkład temperatury i rozprowadzenie dymu. W przypadku zastosowania 2 czujników (góra i dół) to całością pracy urządzenia „rządzi” dolny czujnik.

W każdym przypadku wymagany jest termometr. W przypadku regulatorów elektronicznych mamy możliwość dokładnego ustawienia żądanej temperatury, która bardzo odbiega od temperatury rzeczywistej i dla wyżej opisanych przypadków może wynosić nawet 50 stopni. Nie pomoże nawet korekta pomiaru, bo przy następnym wędzeniu mamy inne warunki (inny wsad, inne ułożenie, temperatura zewnętrzna itp.).

Najoptymalniejsze warunki uzyskano przy dolnym położeniu sondy regulatora z histerezą 4 stopnie. W tym układzie histereza regulatora elektronicznego jest na poziomie regulatora termomechanicznego. Biorąc pod uwagę prostą budowę, obsługę i niezawodność regulatora termomechanicznego zrezygnowano z regulatorów elektronicznych.

Dlaczego stosujecie korek?

Korek jest naturalnym materiałem o bardzo dobrych własnościach izolacyjnych. Pozwala uzyskać cienkie ścianki komory wędzarniczej.

Nie pyli oraz nie kruszy się przy temperaturach nawet ponad 200 stopnii.

Dlaczego używacie grzałki o tak dużej mocy?

W naszych wędzarniach używamy grzałek o mocy 1,8 kW dlatego aby umożliwić przypiekanie wędzonek.

Za słabe grzałki znacząco utrudniają/uniemożliwiają proces przypiekania.

Proces wędzenia

Pytania dotyczące procesu wędzenia.

Jakiego rodzaju zrębki można używać w waszych wędzarniach?

Specjalna konstrukcja wytwornicy dymu pozwala używać szerokiego zakresu zrębków wędzarniczych.

Do wędzarni z serii thw150x polecamy zrębki grube, dostępne tutaj.

Do wędzarni z serii thw182x polecamy zrębki średnie, dostępne tutaj.

Ponadto można stosować praktycznie każde zrębki których rozmiar nie jest za mały (nie powoduje przesypywania się zrębków przez ruszt wytwornicy).

Popularne rozmiary to KL08, KL10, KL12.