Opis sposobu działania wędzarni elektrycznych

Wytwornica dymu zostaje zasypywana zrębkami wędzarniczymi. Zrębki to wióry uzyskiwane z obróbki drzew liściastych.
Zatrzymują się one na ruszcie umieszczonym w dolnej części wytwornicy.

W celu rozżarzenia zrębków wystarczy załączyć grzałkę wytwornicy. Po zamknięciu pokrywy i odczekaniu około 10 minut zrębki na powierzchni rusztu zaczynają się żarzyć i wydzielają dym, który jest zasysany do komory wędzarniczej – w tym momencie grzałka może zostać wyłączona, ponieważ proces żarzenia będzie się utrzymywał samoczynnie.

Zmiana pozycji suwaka wentylatora pozwala na regulację ilości dopływu powietrza do żarzenia w wytwornicy oraz wielkości podciśnienia zasysającego dym do komory. Wytwornica od tego momentu będzie wytwarzała dym potrzebny do procesu wędzenia. Spalone (spopielone) zrębki będą opadały do szuflady.

W zależności od zrębek, warunków atmosferycznych, intensywności dymu, jeden zasobnik wystarcza na około 4-6 godzin wędzenia. Urządzenie jest proste w obsłudze i nadaje się dla osób osób rozpoczynających przygodę z wędzeniem jak i doświadczonych użytkowników wędzarni.

Niezależnie od wytwarzania i regulacji gęstości czy ilości dymu, za pomocą mechanicznego regulatora możliwe jest ustawienie temperatury wewnątrz komory wędzarniczej. Za pomocą przysłony komina w górnej części wędzarni możliwe jest ograniczenie ciągu kominowego.